Hvad bliver der af koen?

Hvor ender kødet

Dansk oksekød når vidt omkring. Danskerne er lidt konservative omkring, hvilke dele af koen, der skal på middagsbordet, men resten af verden bruger alt fra ko-muler til hjerne og maver i madlavningen. Det giver gode muligheder for at eksportere dansk oksekød til udlandet.

Danmark eksporterede i 2015 knap 71.000 ton fersk, kølet, forarbejdet eller frosset okse- og kalvekød. Størstedelen af det eksporterede kød - 65.132 tons - blev afsat til andre lande i EU, hvor Tyskland er det land, Danmark eksporterede mest oksekød til.

Læs mere om dansk eksport af oksekød.

Selvom danskerne ikke synes, at testikler eller komaver er særlig lækkert, er der andre steder i verden, hvor disse dele er en delikatesse. Danske slagterier er specialister i at afsætte alle dele af kvæget på de markeder, hvor det har størst værdi.

Vidste du eksempelvis, at italienere og franskmænd bruger muler til at koge suppe på? Og at grækere og italienerne hellere end gerne aftager hjernerne?

Læs mere om, hvordan de danske slagterier udnytter dyret fuldt ud.