Tilberedning og kødmyter

Tilberedning og kødmyter

Hvordan bliver en bøf rigtig god? Og hvad kan du stille op med de forskellige kødudskæringer? Med lidt viden og snilde bliver vejen fra køledisk til bord snorlige, og du kan dreje uden om de talrige myter, der gør madlavningen mere besværlig.

Tilberedning af forskellige udskæringer

Det er vigtigt, at kødet tilberedes korrekt for at få et godt resultat, og her er centrumtemperaturen på fx en mørbradbøf eller en kalvesteg vigtig for, at kødet bliver mørt uden at være tørt. Der er stor forskel på, hvordan forskellige udskæringer af okse- og kalvekød tilberedes bedst, alt efter om det er magert eller fedtholdigt, og hvor det sidder på dyret.

Her er en oversigt over anbefalede centrumtemperaturer for okse- og kalvestege.

Den perfekte bøf

En veltilberedt bøf kan virke som lidt af en videnskab, men det behøver det ikke at være.

Her er syv enkle trin, der giver en god bøf hver gang:

  • Dup kødet tørt med et stykke køkkenrulle
  • Krydr med salt og peber
  • Brug en plan pande med varmt fedtstof. Det skal sige lyde, når kødet lægges på
  • Brun kødet hurtigt på begge sider ved god varme. Steg videre ved middel varme til kødsaften kommer op på overfladen.
  • Vend og steg til kødsaften kommer op på overfladen
  • Skær en flig af kødet for at se, om det er rosa inden i
  • Tag kødet af panden, når det er færdigt

Afliv kødmyterne

Der findes mange forskellige husråd, når det kommer til tilberedning af kød, men det er ikke alle, der holder vand. Vidste du, at en steg ikke behøver hvile, inden den serveres, eller at en fedtkant ikke nødvendigvis giver en mere velsmagende bøf? Se 11 af de gængse kødmyter.

Videoguide til madlavning

På voresmad.dk kan du finde videoguides og opskrifter til alle slags okse-og kalvekød. Ved et kig i oversigten kan du finde frem til, hvordan de forskellige udskæringer af okse- og kalvekød tilberedes bedst.