Køer på græs

Kødkvæg

Der er stor forskel på, hvor meget køer går på græs. Men det er altid vigtigt, at der er plads og græs nok til den enkelte ko. Læs mere om reglerne for køer på græs.

Alle økologiske malkekøer skal være på græs om sommeren. For de konventionelle køer gælder det, at skal være på græs ca. 16 pct. af tiden.

Der er forskel på, hvor længe køerne – økologiske såvel som konventionelle - er på græs. Nogle landmænd lukker køerne på græs både dag og nat, mens andre køer kun er på græs i dagtimerne. Der er ingen regler for, hvornår konventionelle køer skal på græs. Almindeligvis er de typisk på græs i dagtimerne fra maj til sidst i oktober. Økologiske køer skal være på græs mindst 6 timer dagligt i perioden fra 15. april til 1. november – afhængigt af vejret. Ca. 11 pct. af malkekøerne er økologiske og kommer på græs. En del ikke-økologiske køer kommer også på græs. Samlet set kommer ca. 25 pct. af malkekøerne på græs.

 

Læs mere om forskellen på økologiske og konventionelle køer.

 

Køer på græs skal altid have mulighed for at søge ly og læ.

Hvor meget plads har koen på marken?

Det kaldes afgræsning, når køerne går på marken og spiser græs. For at kalde det afgræsning skal der være et minimumsareal af græs. Typisk er der behov for mellem 0,4 og 1 hektar græs per ko (1 – 2 fodboldbaner) for at der er græs nok. Ved afgræsning skal cirka en fjerdedel af koens foder bestå af græs.

Foderet må dog ikke udelukkende bestå af græs, så bliver kosten for ensidig. Derfor må landmanden supplere koens foder med andet grovfoder end græs, som eksempelvis majs og kraftfoder.