Sådan sikres sporbarheden

Fra øremærke til label

I Danmark er der en omfattende registrering, mærkning og dokumentation i okse- og kalvekødsproduktionen. Det sker for at sikre fuld sporbarhed på kødet i hele produktionskæden fra jord til bord

Sporbarhed sikrer kvalitet og sikkerhed

Det er vigtigt, at kødet kan spores tilbage i hele produktionskæden for at sikre fødevaresikkerheden og kødets kvalitet. I Danmark er der fuld kontrol på sporbarheden af hvert enkelt dyr, helt fra fødsel til kødet bliver forarbejdet.

Se en film om kødets rejse fra stald til bord: Sådan bliver din kalvesteg til.

Øremærkning og CHR-nummer

Sporbarheden starter ved, at hver enkelt kalv får et individuelt øremærkenummer, der også viser, hvilken besætning, den kommer fra – det kaldes et CHR-nummer. Alle dyrene registreres i en dansk kvægdatabase, der registrerer, hver gang dyret bliver flyttet ved for eksempel salg og slagtning.

På den måde ved man altid, hvor dyret befinder sig, hvor det tidligere har været og hvilke andre dyr, det har været i kontakt med. Det gør det lettere og hurtigere at finde ud af, om en sygdom hos et slagtedyr også kan have ramt andre dyr i besætningen.

Sporbarhed ved slagtning

Inden koen eller kalven bliver slagtet, skal sporbarheden kontrolleres. Kun de dyr, hvor alle oplysninger er korrekte, kan blive slagtet. Dyrene kan altid spores via det individuelle øremærke, som også er grundlaget for mærkning af de enkelte dele af slagtekroppen. Når kødet er pakket i mindre dele, følger sporbarheden særlige mærkningsregler for okse- og kalvekød. Hvis kødet hakkes og blandes med andet kød, gælder der andre regler for sporbarheden.